Site over satijn hangoren/nhd

De Satijn Hangoordwerg

 

De satijn hangoordwerg is eigenlijk een nederlandse hangoordwerg,ook wel nhd genoemd,maar dan met een speciale vacht.

De vacht van een satijn glimmt ontzettend mooi en is zijdezacht.De glans ontstaat omdat de enkele haartjes van een satijnvacht hol zijn.De vacht voelt daardoor ook super zijdezacht aan.Vaak is de haarlengte van een satijn wat langer.Wordt het haar echt lang zoals bij een angora dan wordt het cashmere genoemd mits de satijnglans niet ontbreekt.

De satijn is veelal gefokt uit rex konijnen.Deze nijnen hebben een krulvacht er bestaan ook rex-satijn hangoortjes dat is dan een krulvacht,zijdezacht met de satijnglans.Het is heel goed mogelijk dat er in een nestje satijn hangoortjes ook een rex geboren wordt mits de ouders drager zijn van dat gen.Het satijngen vererft recessief,dat betekend dat er mindstens twee dieren drager moeten zijn van het gen wil het tot uiting komen.Fokt men met satijn X satijn worden de vachtjes ook steeds glimmender en zachter.

het karakter van deze konijntjes is net zo zacht als hun vacht.Ze zijn in het algemeen heel vriendelijk en knuffelbaar.Echt een konijn die van aanraken houdt.Ze gaan er helemaal voor zitten als ze worden geaaid.

Het zijn rustige lieve diertjes die eenmaal gewend heel tam en aaibaar zijn.Ze zijn over het algemeen makkelijker te hanteren dan andere konijnenrassen.Zelfs al worden ze niet vaak opgepakt is dat met deze nijnen geen enkel probleem.Ze spartelen niet wild in het rond wat ook weer te danken is aan hun rustige aard.Een beetje te vergelijken met een franse hangoor,heel gemoedelijk maar dan wegen ze hooguit maar 1,5kg.

Voor kinderen zijn zij een ideaal maatje en ook wanneer buiten gehouden altijd even tam en vriendelijk.

Een konijn is een groepsdier en houdt er dan ook niet van om alleen te zitten.Het is daarom verstandiger om twee nijntjes samen te huisvesten.Voedsters kunnen heel goed samen mits jong gekoppeld.Een wat oudere voedster kan meestal goed met een jonger diertje worden gekoppeld mits dat goed wordt aangepakt.Oudere dieren koppelen is soms wel mogelijk maar vergt echter enige ervaring en is niet in alle gevallen succesvol.Alsof de dieren samen kunnen leven is van vele factoren afhankelijk en in elke situatie een uitdaging.Mocht een koppeling met maar twee dieren niet lukken is een groep met meerdere vaak een uitkomst.

Twee rammen gaan absoluut niet samen!Uitzonderingen daar gelaten maar over het algemeen kunnen rammen niet met elkaar worden gehuisvest.

Twee baby konijntjes koppelen zal nooit een probleem opleveren en is voor de nijntjes absoluut niet stressvol.Als de nijnen ouder worden zullen ze een rangorde bepalen en kan het soms tot onrust komen binnen een verblijf.

Tip: Haal de konijnen niet te snel uit elkaar! Het ziet er meestal erger uit dan het is en door de dieren uit elkaar te halen slagen ze er niet in om de rangorde te bepalen en begint het gevecht telkens opnieuw zodra u ze weer bij elkaar zet.

Mocht u willen koppelen sta ik u graag te woord.